2016 m. birželio 27 d., pirmadienis

Valdžia globoja invazinio augalo "bolševiko" plantaciją .....




Vilniaus miesto savivaldybė pranešė:

Nelaukdama valstybės kitiems metams ruošiamų priemonių kovai su Sosnovskio barščiais, Vilniaus miesto savivaldybė dar šiemet pati ėmėsi aktyviai tvarkyti pavojingais augalais apaugusius žemės sklypus. 
Nuo gegužės mėnesio jau 5 kartus nušienauta Sosnovskio barščiais apaugusių 81 tūkst. kv. m miesto teritorijų. 
Miesto teritorijos sutvarkytos, tačiau sostinėje vis dar pasitaiko privačių nesutvarkytų sklypų, kuriais turėtų pasirūpinti patys savininkai.
Neprižiūrimi suvešėję augalai greit išplinta į kaimynines miesto teritorijas, todėl savivaldybė birželį paragino 24 privačių sklypų valdytojus ir savininkus kuo skubiau išnaikinti pavojingus augalus savo žemėje. Į savivaldybės paraginimą iškart sureagavo 3 žemės sklypų savininkai - nušienavo savo teritorijas.
Savivaldybė dar šią savaitę pasirengusi nupjauti Sosnovskio barščius likusiuose 21 sklype ir pateikti nesitvarkantiems sklypų savininkams sąskaitas už atliktus darbus. 
Jei privačių sklypų savininkai ir toliau neprižiūrės savo teritorijos, iš kurios plis pavojingi augalai, savivaldybė planuoja skirti baudas - iki penkių šimtų septyniasdešimt devynių eurų.
Savivaldybė primena, kad tvarkant teritoriją būtina imtis visų atsargumo priemonių – Sosnovskio barščių sultyse yra medžiagų, kurios gali smarkiai apdeginti neapsaugotą žmogaus odą, sukelti ypač stiprią organizmo alerginę reakciją – odos paraudimus, dideles vandeningas pūsles, kurios plyšusios virsta ilgai negyjančiomis žaizdomis.
{ Augalo sultyse esančios medžiagos žmogaus odos neapdegina, o tik  labai smarkiai padidina jos jautrumą saulės spinduliams, kurie ir nudegina odą.)
Nuo kitos savaitės pastebėjus mieste likusius nenušienautus Sosnovskio barščiais apaugusius žemės sklypus, kviečiame siųsti jų nuotraukas su adresu Miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyriui:rasa.razanskiene@vilnius.lt tel. (8-5) 211 2135.
-----------------
Jeigu Vilniaus savivaldybė taip ir pasielgs, ji šioje vietoje nusipelnys pagarbos ir galės būti pavadinta pilietine ( o ne liberastine).
 Betgi šalyje yra kaip yra .......
Štai 2013 metų rugsėjo mėnesi Aplinkos ministerija buvo informuota  kad     Vilnius – Molėtai kelio  37  km pabaigoje, prieš sankryžą į  Paberžę ir Dubingius ,  dešinėje plento pusėje,  nuo sovietmečio  laikų randasi   tiktas  Sosnovskio barščių „rezervatas –  veislynas“, kad per nepriklausomybės laikotarpį jo plotas  kone dvigubai padidėjo ir toliau didėja.





Aplinkos ministerija buvo paklausta:

Ø  Ar šis invazinio parazitinio  augalo „rezervatas – veislynas“ yra ministerijos teisėtai globojamas ir saugomas.

Ø  Jeigu ne, tai kokių priemonių imsis ministerija jam panaikinti.

Ø  Ar ministerijai yra priimtina nuomonė veiksmingai ( kaip brakonierius)   bausti žemių, kuriuose auga Sosnovskio barščiai, savininkus.

Ø  Jeigu taip, tai ar ministerija inicijuos atitinkamų  teisės aktų esminius ir veiksmingus  papildymus.


 Į tai Aplinkos viceministras Linas Jankauskas atsakė:

Šios rūšies gausos reguliavimas (naikinimas)privačios žemės sklypuose - jų savininkų prerogatyva.

Nėra teisinių galimybių bausti žemės savininkus, valdytojus ar naudotojus nenaikinančius šios rūšies, tačiau nėra kol kas ir finansinių mechanizmų kompensuoti tokį reguliavimą.



[Pažymėtina, kad atsakymą parengė pats Selemonas Paltanavičius ........]

Tuo tarpu Valstybinė augalininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos informavo, kad nurodyta teritorija tikrai yra apaugusi Sosnovskio barščiais, kad šiuo metu įdentifikuojami žemės savininkai, kad pastarieji vadovaujantis ATPK 107 straipsniu bus nubausti administracinėmis nuobaudomis ir įpareigoti nušienauti jiems priklausančius žemės plotus.

Deja per kone tris metus niekas iš esmės į gerąją pusę nepasikeitė, šiuose plotuose augalas "bolševikas" gausiai žydi, ir, sprendžiant apie jo židinius pakelėje, jau keliauja į Vilnių ....
Tokiu būdu sumoje, kas paneigs,  faktai rodo, kad ši invazinio augalo "bolševiko" plantacija yra valdžios globojama.
Kodėl ??
Gal ji randasi valstybinės žemės plotuose, gal jos savininkas švarko atlape nešioja "koloradiką" ....., gal tiesiog tai eilė korupcijos ar valdžios nostalgijos sovietiniams laikams apraiška ..
Šiaip ar taip valdžios pareigų nevykdymas akivaizdus ir nepaneigiamas.
Tiktai klausimas - kas išdrįs šią problemą spręsti ???

Juo labiau prieš Seimo rinkimus .....



.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą