2016 m. liepos 1 d., penktadienis

Ir ant Vyriausybės ... ir ant teisinės valstybės ....



 Didžiausi prekybos centrai („Maxima“, „Palink“, „Rimi Lietuva“, „Norfos mažmena“, „Prisma“, „Aljansas Aibė“) maždaug 500 kaimo parduotuvių pasirašė susitarimą, kuris iš esmės nustato,, kad nuo rugsėjo pradžios alkoholis nebebus parduodamas, jei žmogus su savimi neturės asmens dokumento.

Prekybininkų atstovas teigia, kad nuo rugsėjo 2 dienos, perkant alkoholinius gėrimus, teks parodyti asmens amžių nurodantį dokumentą, kad kiekvienas prekybininkas individualiai nuspręs, kokį tikrinimo metodą taikyti, kad  bet kokiu atveju, jokie asmens duomenys nebus kaupiami!

Jis teigia, kad ši iniciatyva turi konkrečius tikslus: apsaugoti nepilnamečius nuo įsigijimo, eliminuoti kasininkų atsakomybę, sprendžiant apie žmogaus amžių, ir bendrai skatinti visuomenės sąmoningumą.

Tokiu būdu kasininkė, pvz. reikalaudama asmens dokumentų iš sunkiai judančių senolių su lazdelėmis, skatins jų sąmoningumą ....

Gražu ar ne ...???

O kaip gi visa tai atrodo iš teisinės valstybės pusės ...??

Taigi   Alkoholio kontrolės įstatymas nustato;
  Lietuvos Respublikoje realizuoti draudžiama:
·        alkoholinius gėrimus asmenims, jaunesniems kaip 18 metų;
·        alkoholinius gėrimus neblaiviems asmenims;
·        alkoholinius gėrimus uniformuotiems pareigūnams.

O jau nebegaliojančios  MAŽMENINĖS PREKYBOS ALKOHOLINIAIS GĖRIMAIS PREKYBOS IR VIEŠOJO MAITINIMO ĮMONĖSE TAISYKLĖS Iš pradžių   nustatė:
9. Draudžiama parduoti:
9.1. alkoholinius gėrimus iš automatų;
9.2. alkoholinius gėrimus asmenims, jaunesniems kaip 18 metų.
Alkoholinių gėrimų pardavėjai turi teisę, o kai kyla abejonių, kad asmuo yra jaunesnis negu 18 metų, privalo iš perkančio alkoholinius gėrimus asmens reikalauti pateikti asmens amžių liudijantį dokumentą. Jeigu toks asmuo nepateikia amžių liudijančio dokumento, alkoholinių gėrimų pardavėjai privalo atsisakyti parduoti jam alkoholinius gėrimus;
9.3. alkoholinius gėrimus neblaiviems asmenims;


Vėliau tokio punkto nebeliko, o 2015 spalio mėnesio 26 dienos Vyriausybės nutarimu šios taisyklės buvo paskelbtos nebegaliojančiomis ....

Betgi vadovaujantis vien tik sveiko proto logika tokios taisyklės, kaip Alkoholio kontrolės įstatymo poįstatyminis teisės aktas, turi būtinai egzistuoti.

Kokio proto ir kieno logika vadovavosi Vyriausybė, taip pasielgdama su šiomis taisyklėmis, vadovaujantis sveiko proto logika yra nesuvokiama.

Juo labiau, kad Vyriausybės kancleris yra išrinktas geriausiu  2016 metų valstybės tarnautoju ... už ....  už gebėjimą išklausyti ir įsiklau­syti į kito nuomonę, už kompetenciją .......

Matyt labai jau taip  gerai išklausė ir  įsiklausė į kieno tai nuomonę, kad net  pamiršo   kompetenciją ....

 Betgi yra tokia auksinė taisyklė – Gamta nemėgsta tuštumos.

Taip yra ir šalies valdyme........... tuštuma beregint užpildoma ...

Ogi šiuo atveju  taip,   kaip ir savo laiku  sakė vienas nušalintas prezidentas : „Š----- ir tapšnojau ......“


Ir ant Vyriausybės,  ir ant teisinės valstybės ....




.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą